Založ si blog

Kašlem na život bez lásky

Kaslem700a

V riadkoch tohto príbehu sú poprepletané tragické osudy viacerých ľudí, hlavne žien. Na jednej strane dievčatá s  citovým zázemím alebo aj bez neho, no predsa na jednej lodi a na „najlepšej“ ceste k sebazničeniu sa. Na strane druhej dospelé ženy, obetujúce sa svojim deťom.  Aj  napriek črtajúcemu sa happyendu (aspoň u hlavných hrdiniek) v konečnom dôsledku je to vysnívané šťastie len  akousi  obetou pre šťastie druhého. Možno to takto v živote funguje. Možno je šťastie zakotvené práve tam a celoživotné hľadanie tohto fenoménu spočíva pre určitých ľudí v takomto obetovaní sa. Ktovie.  Kniha má skutočne peknú, vystihujúcu obálku.  Tvár ženy na nej vypovedá veľa.  Je  predobrazom hrdiniek diela (takmer každej v príbehu) – láska – utrpenie – polemika – túžba – smútok – nádej – v pohľade a mimike tej ženy sa pre mňa zračí panoptikum udalostí príbehu. A myslím si, že týmto spôsobom design obálky splnil svoj účel stopercentne, lebo kniha je o ženách s ich žiaľom, radosťou, snami, vnútornou aj vonkajšou krásou a vierou. Páčil sa mi rukopis autorky.  Aj veľmi ťažké a nevšedné scény boli napísané autenticky akoby boli odžité. Oceňujem výchovný moment, ktorý  pani Kuchtová zakotvila do knihy. Jej opis niekedy až brutálnych scén je výstrahou  mladým ľuďom pred  pádom  na absolútne dno. Som presvedčená, že autorka pri svojom písaní okrem iného sledovala aj cieľ vystríhať pred zlom, ktoré  môže v začiatkoch zavádzajúco hladiť a  javiť sa ako dobro. Veľmi sa mi páči priama i nepriama kritika mamonu, čím  varuje aj svet dospelých.  Nekonečná a chorá potreba mať stále viac si vždy vyžiada svoju daň (dane) presne ako píše pani Kuchtová. Pofidérna fatamorgána krajšieho zajtrajška s väčším množstvom peňazí a snívanie o hmotnom blahu nás každodenne uberá o prítomnosť a o blaho duševné.  Ďalšia z civilizačných chorôb. Škoda, že táto kniha už zmizla z pultov. Oproti poniektorým slovenským rýchlo kvaseným tzv. bestsellerom, ktoré sú nám v kníhkupectvách neustále predostierané do pozornosti,  má z môjho pohľadu oveľa vyššiu hodnotu. Ďakujem autorke za pekné chvíle strávené s jej dielom a za jej viacrozmerný odkaz.

Milan Rúfus – Ako stopy v snehu

06.03.2013

Básnická zbierka majstra Milana Rúfusa „Ako stopy v snehu“ pozostáva z dvoch častí: „Záhadný vzorec bytia“ a „Dar a bremeno“. Vstupným portálom pre ňu sú básne pod názvom „Moje dni“ a „Stopy v snehu“.V týchto básňach rezonuje predovšetkým Rúfusov povzdych nad letiacim časom a neúprosným približovaním sa [...]

Daniel Hevier – Básne z reklamnej kampane na koniec sveta

22.02.2013

Básne z reklamnej kampane na koniec sveta z autorskej dielne Daniela Heviera vyšli vo vydavateľstve HEVI v roku 1996. Názov vydavateľstva ako i priezvisko básnika evokujú k prepojeniu reflexií diela a fonetickej formy slov ťažký a ťažší v angličtine [hevi, hevieә]. Aj prvé začítanie do veršov vedie k pocitu ťažší ako ťažký [hevieә ðæn hevi]. V širokom [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 30
Celková čítanosť: 106388x
Priemerná čítanosť článkov: 3546x

Autor blogu

Odkazy