Založ si blog

Ja tie gorily skutočne ľutujem

Ťažko sa  na to pozerá. Gorily v klietkach, na pranieroch, za mrežami či na šibeniciach. V skutočnosti ich veľmi ľutujem.  Áno, áno, je mi jasné, že je to metafora, lenže ako k tomu tie milé zvieratá prídu, že sú donekonečna zneužívané ako maskoty kauzy  zlodejov, klamárov a podvodníkov? Že sa gorila nachádza na vývojovom rebríčku ako blízka príbuzná človeku, to je holý fakt, avšak  v tomto prípade je akákoľvek  paralela neprípustná.  Mierumilovný, kultivovaný ľudoop,  žijúci pokojne v rodinnom spoločenstve, totižto nie je ani zďaleka schopný toho, čo konajú ľudia, ktorých v tejto kauze reprezentuje. Gorily sú  majestátni vegáni, ktorí si vystačia s málom v opozite k tým, čo by zožrali takmer všetko a napriek tomu sú stále  nenažraní.

Už je to tak, značná časť ľudského druhu, Homo sapiens, sa prevteľuje do množiny Homo coemens, na vrchole ktorej  je bezodný pažravec, nemajúci v histórii ľudstva obdobu. Kto teda skutočne patrí do klietok?  Vraj sa to ešte ukáže. Dnes si dotknuté  indivíduá vehementne prehadzujú hnoj z jednej hlavy na druhú.  Možno skutočný systém spravodlivosti z času načas predsa len zafunguje a po zločine príde trest. Hypoteticky sa môže stať,  že časť ľudí bude v konečnom dôsledku naozaj zatvorená.  Ťažko však povedať, či to reálne pomôže, pretože v  tejto spoločnosti značne rezonuje aj iný druh neslobody.  Dotýka sa ľudí, ktorí neustále a dobrovoľne žijú v područí niekoho „mocného“. Čiže je viac ako pravdepodobné, že na scénu prídu stále noví a noví pažravci, otroci peňazí.  A tak v trojuholníku, pažravec, gorila a zotročený človek ostanú skutočne slobodné len tie opice. Že nám hrozí planéta opíc?! Nebolo by to až také čudné a dokonca hádam i dobré. Potenciálna očista zeme. Koniec nekonečnej bezprízornej naháňačky za peniazmi, ktorá ničí akékoľvek hodnoty a prináša absolútnu morálnu biedu.

Či už bude tak, či onak, každopádne je jedna vec istá…svetský zákon je možné obísť ale ten, čo nastolila matka príroda nikoho nepustí. Prach si a na prach sa obrátiš aj so svojimi prachmi.

 

Milan Rúfus – Ako stopy v snehu

06.03.2013

Básnická zbierka majstra Milana Rúfusa „Ako stopy v snehu“ pozostáva z dvoch častí: „Záhadný vzorec bytia“ a „Dar a bremeno“. Vstupným portálom pre ňu sú básne pod názvom „Moje dni“ a „Stopy v snehu“.V týchto básňach rezonuje predovšetkým Rúfusov povzdych nad letiacim časom a neúprosným približovaním sa [...]

Daniel Hevier – Básne z reklamnej kampane na koniec sveta

22.02.2013

Básne z reklamnej kampane na koniec sveta z autorskej dielne Daniela Heviera vyšli vo vydavateľstve HEVI v roku 1996. Názov vydavateľstva ako i priezvisko básnika evokujú k prepojeniu reflexií diela a fonetickej formy slov ťažký a ťažší v angličtine [hevi, hevieә]. Aj prvé začítanie do veršov vedie k pocitu ťažší ako ťažký [hevieә ðæn hevi]. V širokom [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 30
Celková čítanosť: 106453x
Priemerná čítanosť článkov: 3548x

Autor blogu

Odkazy